Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ GALLARATE // PASSEGIATA DOMENICALE AL CENTRO DI GALLARATE

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ GALLARATE

Το πρωί της Κυριακής, μας βρήκε να περιδιαβαίνουμε στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής (περίπου 50.000 κάτοικοι), την Gallarate. Η Gallarate είναι ουσιασικά μία βιομηχανική πόλη που ξεκίνησε να διαμορφώνει την σημερινή της μορφή κατά τον 18ο αιώνα και δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει από άποψη αξιοθέατων. 
... η κλασσική, στις περισσότερες ιταλικές πόλεις, πλατεία αφιερωμένη στο Risorgimento και στους αγώνες γιά την ίδρυση του σύγχρονου ιταλικού κράτους.



... ένας από τους κεντρικούς δρόμους στην εμπορική καρδιά της πόλης ...



... πάντα υπάρχει και ένα όμορφο μπαλκονάκι να θαυμάσει κανεις!


Αν και στον βορρά δεν είναι τόσο διαδεδομένη η porchetta, εν τούτοις στο Gallarate υπήρχε ένα μαγαζί που την παρασκεύαζε με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς οι ιδιοκτήτες κατάγονται από την Umbria. Βέβαια δεν παραλείψαμε να την δοκιμάσουμε!


... μετά την βόλτα μία μικρή στάση για ένα aperitivo (προτίμησα ένα analcolico, δηλαδή χωρίς αλκοόλ), συνοδευόμενο βέβαια από τα σχετικά αλμυρά εδέσματα ...


Αργά το απόγευμα γιά το δείπνο, οι φίλοι μας μας οδήγησαν σε μία πιτσαρία της περιοχής. Το μαγαζί ονομάζεται I Fontanili και βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο, καταπράσινο πάρκο. Η ονομασία του σημαίνει "οι πηγές" και πράγματι στην γύρω περιοχή αναβλύζουν πολλές φυσικές πηγές νερού, τελεί δε υπό την προστασία της WWF. Το κεντρικό κτήριο πρέπει να προέκυψε από την ανακαίνιση κάποιας κτηριακής δομής, η οποία κατασκευάστηκε για βιομηχανική χρήση.
Το εστιατόριο ήταν εξαιρετικά καλόγουστο, τεράστιο, και κατάμεστο από κόσμο. Οι περισσότεροι παραγγέλναν πίτσα. Οταν την δοκιμάσαμε κι εμείς καταλάβαμε το γιατί : ήταν από τις πιό νόστιμες πίτσες που γευτήκαμε ποτέ! Η ζύμη φτιαγμένη παραδοσιακά με φυσικό προζύμι, ψήσιμο σε ξυλόφουρνο και απο επάνω φρέσκα υλικά καλής ποιότητας : αυτά είναι τα μυστικά για την τέλεια ιταλική πίτσα! 
Συνοδέψαμε με δροσερή ιταλική μπύρα Moretti.


Η ευχάριστη έκπληξη όμως δεν τελείωσε εκεί, καθώς δίπλα στην πιτσαρία υπήρχε ένα μικρό εργαστήριο που έφτιαχνε παραδοσιακό ιταλικό παγωτό, gelato όπως καθιερώθηκε να λέγεται διεθνώς από τους αμερικάνους ... Το μυστικό γιά το φημισμένο ιταλικό παγωτό, που το αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως με την πρώτη μπουκιά, είναι βασικά η καλή ποιότητα των πρώτων υλών, το φρέσκο γάλα και η κρέμα γάλακτος. Το παγωτό καταναλώνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που παρασκευάζεται και δεν το κρατάμε στην κατάψυξη για μέρες, γιατί αλλάζει πολύ η δομή του αλλά και η γεύση του. 
Τα παγωτά που διαλέξαμε δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω, γιατί ήμουν απορρφημένη πρωτίστως στο να τα δοκιμάσω, αλλά έβγαλα φωτογραφίες απο επαγγελματικές παγωτομηχανές του περασμένου αιώνα, καθώς στον χώρο υποδοχής της gelateria υπήρχε και ένα μικρό μουσείο με την ιστορία του παγωτού. 


Αργότερα, ψάχνοντας πληροφορίες γιά να γράψω την ανάρτηση, έμαθα ότι η φιλοσοφία του I Fontanilli είναι να συνδυάζει την ποιότητα με την παράδοση και την κουλτούρα. Νομίζω ότι το έχει επιτύχει πλήρως, και αν ο δρόμος σας σας βγάλει στην περιοχή, που σίγουρα δεν είναι από τις πιό τουριστικές της Ιταλίας, μην παραλείψετε να το επισκευτήτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λυπαμαι, αλλα ολα τα ανωνυμα μηνυματα δεν θα παιρνονται υπ'οψιν και θα διαγραφονται.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.