Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ CASTIGLIONE OLONA // UN POMERIGGIO A CASTIGLIONE OLONA

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ CASTIGLIONE OLONA

Η Castiglione Olona είναι μία μικρή γραφική πόλη που χρονολογείται από τα 1400, βρίσκεται στην επαρχία του Varese, ανάμεσα στις δύο μεγάλες λίμνες της Λομβαρδίας, την Lago Maggiore και την Lago di Como. Οι Castiglioni, που έδωσαν το όνομα τους και στην πόλη, ήταν οι φεουδάρχες της περιοχής, και κατείχαν την έκταση ήδη από τα 1000 μΧ. Olona ονομάζεται το ποτάμι που την διασχίζει και προτίθεται ως τοπικός προσδιορισμός και σε άλλες πόλεις της περιοχής, που είναι πανέμορφη, μέσα στο πράσινο, αφού έχει άφθονο νερό, καθώς διασχίζεται και από πολλούς μικρούς χειμάρους.
Η ημέρα ήταν πάλι συννεφιασμένη και δροσερή και μάλιστα αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την περιήγηση μας στην πόλη, αφού οι βροντές προμήνυαν ότι η καταιγίδα πλησίαζε ... 

Το κέντρο της Castiglione Olona διατηρεί όλη την μεσαιωνική του γοητεία, όπως συμβαίνει άλλωστε και με πάμπολλες μικρές πόλεις στην Ιταλία.


Στην πρώτη πλατεία που βγήκαμε, βρεθήκαμε μπροστά στο παλάτσο του Καρδιναλίου  Branda Castiglioni, γόνου της παλιάς φεουδαρχικής οικογένειας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στα θρησκευτικά, όσο και στα πολιτικά πράγματα της εποχής του. Το κτήριο χτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα και σήμερα είναι μουσείο επισκέψιμο.


Προχωρόντας μέσα στην πόλη, το πρώτο που εντυπωσιάζει είναι η Εκκλησία του Αγίου Σώματος του Χριστού (Chiesa del Santissimo Corpo del Christo) ή Chiesa di Villa, η οποία φαίνεται καθαρά ότι είναι επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική του Brunelleschi.


... το κτήριο που βρίσκεται μέσα στην αυλή της εκκλησίας (κατοικία του ιερέα ή του sagrestano ?) είναι και αυτό καθαρά μεσαιωνικό ...


... ενας καθρέφτης σε μια στροφή του δρόμου χωρίς ορατότητα, γίνεται αφορμή για παιχνίδια με την φωτογραφική μηχανή ...


... σε κάθε πόλη της Ιταλίας υπάρχει και μία πλατεία ή ένας δρόμος αφιερωμένος στον εθνικό ήρωα Giuseppe Garibaldi ...


Το πιό διάσημο μνημείο της πόλης, είναι η λεγόμενη Collegiata (κολετζάτα). Με αυτόν τον όρο, που έχει την έννοια της συλλογικότητας, οι καθολικοί, υπονοούν ένα σύμπλεγμα κτηρίων γύρω από μία σημαντική εκκλησία, η οποία όμως δεν είναι επισκοπική έδρα, γι' αυτό και δεν ονομάζεται Μητρόπολη; είναι όμως έδρα μίας όμάδας ανώτερων κληρικών, με παπική άδεια, που έχει ως κύριο σκοπό την εξύψωση της λατρείας του θεού. Η Collegiata στην Castiglione Olona, ιδρύθηκε από τον Καρδινάλιο Branda Castiglioni, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν και ο πιό επιφανής πολίτης της ...

... ανηφορίζοντας προς την Collegiata ...



Η Collegiata περιλαμβάνει μία εκκλησία, αφιερωμένη στους Αγίους Στέφανο και Λορέντζο, ένα βαπτιστήριο και τα κελιά των μοναχών και των ιερωμένων, που σήμερα στεγάζουν το μουσείο με τους θησαυρούς.
Το βαπτιστήριο είναι ονομαστό για τις τοιχογραφίες του Masolino, απο τους πρώτους μεγάλους καλλιτέχνες που αρχίζουν να διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή άποψη της θρηκευτικής ζωγραφικής, με την εφαρμογή της προοπτικής και την απαγκίστρωση από την βυζαντινή τεχνοτροπία.


... ενας μικρός, χαριτωμένος εσωτερικός κήπος ...



.... λεπτομέρειες από τον ναό, που είναι χτισμένος σε νεώτερο γοτθικό ρυθμό ....





... κατηφορίζοντας ξανά προς το κέντρο της πόλης ...


... περιδιαβαίνοντας στα στενά, γραφικά δρομάκια ... 


... και ένα πηγάδι, στην διασταύρωση δύο δρόμων ...


Σε έναν από τους λόφους όπου εκτείνεται η πόλη, βρίσκεται και το Κάστρο του Μοντερούτσο (Castello di Monteruzzo), που σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις και συνέδρια.


.... και κλείνοντας την σύντομη βόλτα μας στην Castiglione Olona, το μεσαιωνικό στέμμα της πόλης