Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Οι γιορτες και η κρεπαλη στο φαγητο, περασαν, και το καλοκαιρι πλησιαζει, οποτε μαλλον ειναι η καταλληλη εποχη για αποτοξινωση και για να χασουμε αυτα τα λιγα περιττα κιλα, που αποκομισαμε κατα τη διαρκεια του χειμωνα.
Δεν προκειται να σας μιλησω για καποια μαγικη διαιτα, με την οποια θα χασετε 5 κιλα την εβδομαδα. Δεν πιστευω σε κατι τετοιο, και θα σας αποτρεψω απο το να υποβαλλετε τον οργανισμο σας σε μια στερητικη διαιτα. Ο σωστος ρυθμος απωλειας βαρους ειναι απο 500γρ εως 1 κιλο την εβδομαδα. Οποιαδηποτε αλλη δραστικη μειωση βαρους απορρυθμιζει και ταλαιπωρει τον οργανισμο, με αποτελεσμα να μην μπορει επειτα να σταθεροποιηθει στο νεο βαρος, και τα κιλα να επανερχονται με τον ιδιο γρηγορο ρυθμο που χαθηκαν.
Αν εχετε προβλημα βαρους και παιρνετε ευκολα κιλα, θεμελιωδες ειναι να προσεξετε γενικα την διατροφη σας. Το ζητουμενο κανοντας μια διαιτα, δεν ειναι μονο να χασετε καποια κιλα. Ας πουμε οτι αυτο ειναι το ευκολο μερος. Το δυσκολο ειναι να διατηρησετε το στοχο σας. Αν, τελειωνοντας τη διαιτα επανελθετε σε λανθασμενες διατροφικες συνηθειες, απλα θε εχετε υποβαλλει αδικα τον οργανισμο σας σε μια δοκιμασια. Διακιολογιες τυπου "δεν εχω χρονο, γι'αυτο τρωω ατσαλα και οτι βρω" δεν χωρανε. Απλα αφιερωστε λιγο, ελαχιστο, χρονο για τον εαυτο σας και καταστρωστε ενα προγραμμα σωστης διατροφης.
Σας παραθετω μερικες απλες συμβουλες, που πιστευω οτι θα σας βοηθησουν, ενα ειδος δεκαλογου :
1. Πρωτα απ'ολα, λοιπον, υιοθετηστε σωστες διατροφικες συνηθειες.
2. Τρωτε 5 μικρα γευματα, ανα 3-4 ωρες.
3. Πινετε 8 ποτηρια νερο τη μερα. Επισης, πολυ ωφελιμο ειναι το πρασινο τσαι, που εκτος απο τα πολυτιμα αντιοξειδωτικα που προσφερει (πολυφαινολες), ενεργοποιει τον μεταβολισμο, προαγει την καυση του λιπους, βοηθα στη ρυθμιση του σακχαρου στο αιμα, προστατευει το πεπτικο συστημα και φυσικα συμβαλλει στην αποτοξινωση.
4. Περιοριστε τις τροφες με "κρυμμενα λιπαρα" : γλυκα, μπισκοτα, αλλαντικα, σνακ αλμυρα και γλυκα. Να διαβαζετε παντα τις ετικεττες των ετοιμων επεξεργασμενων τροφιμων.
5. Περιοριστε την ζαχαρη στη διατροφη σας. Υπαρχει επισης "κρυμμενη ζαχαρη" σε πολλα επεξεργασμενα τροφιμα και χυμους. Αποφευγετε επισης τα αναψυκτικα, γιατι περιεχουν πολλη ζαχαρη. Μην αντικαθιστατε τη ζαχαρη με γλυκαντικα, μπορει να μην εχουν θερμιδες, αλλα ειναι εξ'ισου βλαβερα. Προτιματε τη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, μεταβολιζεται με διαφορετικο τροπο στον οργανισμο και δεν επιβαρυνει τοσο πολυ, και επισης δεν "λιγωνει".
6. Τρωτε περισσοτερο λευκο κρεας (ψαρι, κοτοπουλο) και λιγοτερο κοκκινο.
7. Τρωτε τουλαχιστον 3 μεριδες φρεσκα φρουτα και λαχανικα εποχης, καθημερινα.
8. Αυξηστε την φυσικη σας δραστηριοτητα. Ενας μικρος περιπατος, μισης ωρας τουλαχιστον καθημερινα, ειναι η καλυτερη γυμναστικη. Δεν υπαρχει λογος να καταπονειστε στο γυμναστηριο. Το βασικο βεβαια, ειναι η μικρη αυτη δραστηριοτητα να γινεται καθημερινα.
9. Μην ζυγιζεστε καθε μερα, δεν εχει νοημα. Βαλτε εναν ρεαλιστικο στοχο μεσα στην εβδομαδα, οσο ακολουθειτε μια διαιτα, και στο τελος ελεγξτε αν κατορθωσατε να τον φτασετε.
10. Καλο ειναι, οσο ακολουθειτε μια διαιτα, να καταστρωσετε ενα προγραμμα και να κρατατε ενα εισδος ημερολογιου διατροφης και ασκησης.
Θα ηθελα να προσθεσω επισης, στο πλαισιο των συμβουλων για μια σωστη διατροφη, να αποφευγετε γενικως τα επεξεργασμενα τροφιμα. Ειναι καλυτερο να φατε μια μικρη ποσοτητα απο φετα πχ. παρα τη διπλασια ποσοτητα απο ενα επεξεργασμενο τυρι λαιτ. Μη χρησιμοποιητε μαργαρινες και επεξεργασμενα φυτικα ελαια στο μαγειρεμα; υιοθετηστε το ελαιολαδο και προσθεστε λιγο φρεσκο βουτυρο για να ενισχυσετε τη γευση. Οπως ειπα και παραπανω, αποφευγετε τα αναψυκτικα και τους ετοιμους χυμους. Μην πιστευετε οτι οι συσκευασμενοι χυμοι ψυγειου ειναι τοσο φυσικοι ή φρεσκοι, οσο γραφουν. Ξοδεψτε λιγο χρονο παρπανω και φτιαξτε χυμους απο φρεσκα φρουτα. Μην αγοραζετε ψωμι και αρτοσκευασματα απο το σουπερ μαρκετ. Το ψωμι που διαθετουν προερχεται απο κατεψυγμενες ζυμες και τα αρτοσκευασματα, ειναι και αυτα πολυ επεξεργασμενες τροφες. Φτιαξτε μονοι σας μαρμελλαδες απο φρεσκα φρουτα, δεν ειναι ουτε τοσο δυσκολο, ουτε τοσο χρονοβορο. Προτιμηστε να φατε λιγο μαρμελλαδα ή γλυκο του κουταλιου, απο ενα μπισκοτο η ενα γλυκο, που εκτος απο τη ζαχαρη, σιγουρα εχει και πολλα λιπαρα.
Ιδιαιτερα αν εχετε παιδια, φροντιστε να τους συνηθισετε στη σωστη και υγιεινη διατροφη. Ειναι μεγαλο κεφαλαιο για την υγεια τους και σωστη βαση για την υπολοιπη ζωη τους.