ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
Στα μέσα του Ιούνη επισκεφτήκαμε τους φίλους μας στην περιοχή του Gallarate (VA).
Η πτήση μας από Θεσσαλονίκη μας οδήγησε πρώτα στο Μπέργκαμο, όπου επισκεφτήκαμε το ιστορικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης και ονομάζεται Città Alta (στα ελληνικά θα την λέγαμε Άνω Πόλη).
Η πιο όμορφη πλατεία στο Μπέργκαμο ονομάζεται Piazza Vecchia και περικλείεται από επιβλητικά μεσαιωνικά κτήρια, μεταξύ των οποίων η βιβλιοθήκη, το δικαστικό μέγαρο, και ο πύργος με την καμπάνα, που ακόμη και σήμερα, στις 22.00 μ.μ. χτυπάει 100 φορές, παρ' όλο που οι πόρτες του ενετικού κάστρου παραμένουν πλέον ανοιχτές την νύχτα...
... ο φτερωτός λέοντας της Βενετίας, εποπτεύει την πλατεία από την πρόσοψη του Palazzo della Ragione
Από την Piazza vecchia οδηγούμαστε σε δύό ενωμένες μικρές πλατείες, που περιστοιχίζονται από την Μητρόπολη (Cattedrale di Sant' Alessandro), την πιο ενδιαφέρουσα Basilica di Santa Maria Maggiore με την προσαρτημένη Cappella Colleoni και το παρακείμενο βαπτιστήριο. Μέσα στην βασιλική βρίσκεται και ο τάφος του Gaetano Donizzetti, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του belcanto.
... λεπτομέρειες από τον διάκοσμο στην πίσω πόρτα της εκκλησίας
... η Cappella Colleoni, οικογενειακός τάφος των Κολεόνι, ισχυρής οικογένειας του στρατιωτικού Bartolomeo Colleoni, με τον πλούτο της διακόσμησης της υπογραμμίζει την υψηλή κοινωνική τους θέση στην τοπική κοινωνία.
... λεπτομέρειες από τον περίτεχνο διάκοσμο
... το βαπτιστήριο
.. περιδιαβαίνονας στα όμορφα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου
... λατρεύω τα ανθισμένα μπαλκoνάκια στα ιταλικά σπίτια!
... το πάρκο ακριβώς έξω από τα ενετικά τείχη της Città Alta
... πανοραμική άποψη της Città Bassa (εμείς θα την λέγαμε Κάτω Πόλη) από το μικρό πάρκο του San Giovanni
Και επειδή μας ενδιαφέρει πάντα και η γαστρονομική πλευρά των τόπων που επισκεπτόμαστε, στο Μπέργκαμο δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
Ως ορεκτικό (οι ιταλοί το λένε antipasto) διαλέξαμε μια ποικιλία αλλαντικών (λαρδί, προσούτο, σπεκ, κόππα, σαλάμι με σπόρους γλυκάνισου, μπρεσάολα). Αυτό που κάνει την διαφορά στα ιταλικά αλλαντικά, εκτός από την υψηλή ποιότητα τους, είναι και ο τρόπος που τα σερβίρουν, αυστηρά κομμένα την στιγμή πριν τα σερβίρουν, σε πολύ λεπτές, σχεδόν διαφανείς φέτες!
Συνοδέψαμε με μπύρα Poretti, που παράγεται στην Λομβαρδία.
Δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε και τα περίφημα casonsei ή casoncelli, ραβιόλια σε σχήμα μισοφέγγαρου, φτιαγμένα με ζύμη χωρίς αυγά και γέμιση που περιλαμβάνει ψίχα ψωμιού, κρέας μοσχαρίσιο και χοιρινό ή λουκάνικο, παρμεζάνα, μαϊντανό, σταφίδες, ξύσμα λεμονιού, γαρνιρισμένα με λιωμένο βούτυρο αρωματισμένο με φασκόμηλο και από επάνω μπόλικη παρμεζάνα. Τα casoncelli που δοκιμάσαμε είχαν και ξεροψημένο speck το οποίο συμπλήρωνε γευστικά αλλά και οπτικά το πιάτο.
Το χαρακτηριστικό γλυκό του Μπέργκαμο ονομάζεται polenta e osei (πολέντα και πουλάκια). Πρόκειται για την γλυκιά εκδοχή ενός παραδοσιακού πιάτου της περιοχής, που περιελάμβανε μικρά πουλιά, ψημένα με κομμάτια λαρδί και σερβιρισμένα με πολέντα. Το γλυκό περιλαμβάνει στρώσεις παντεσπάνι βρεγμένο με ρούμι και κρέμα βουτύρου, καλυμμένα με πάστα αμυγδάλου και διακόσμηση μικρά ζαχαρωτά που έχουν σχήμα πουλιών (τα σοκολατί) και κομματιών λαρδιού (τα λευκά).
Στα μέσα του Ιούνη επισκεφτήκαμε τους φίλους μας στην περιοχή του Gallarate (VA).
Η πτήση μας από Θεσσαλονίκη μας οδήγησε πρώτα στο Μπέργκαμο, όπου επισκεφτήκαμε το ιστορικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης και ονομάζεται Città Alta (στα ελληνικά θα την λέγαμε Άνω Πόλη).
Η πιο όμορφη πλατεία στο Μπέργκαμο ονομάζεται Piazza Vecchia και περικλείεται από επιβλητικά μεσαιωνικά κτήρια, μεταξύ των οποίων η βιβλιοθήκη, το δικαστικό μέγαρο, και ο πύργος με την καμπάνα, που ακόμη και σήμερα, στις 22.00 μ.μ. χτυπάει 100 φορές, παρ' όλο που οι πόρτες του ενετικού κάστρου παραμένουν πλέον ανοιχτές την νύχτα...
... ο φτερωτός λέοντας της Βενετίας, εποπτεύει την πλατεία από την πρόσοψη του Palazzo della Ragione
Από την Piazza vecchia οδηγούμαστε σε δύό ενωμένες μικρές πλατείες, που περιστοιχίζονται από την Μητρόπολη (Cattedrale di Sant' Alessandro), την πιο ενδιαφέρουσα Basilica di Santa Maria Maggiore με την προσαρτημένη Cappella Colleoni και το παρακείμενο βαπτιστήριο. Μέσα στην βασιλική βρίσκεται και ο τάφος του Gaetano Donizzetti, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του belcanto.
... λεπτομέρειες από τον διάκοσμο στην πίσω πόρτα της εκκλησίας
... η Cappella Colleoni, οικογενειακός τάφος των Κολεόνι, ισχυρής οικογένειας του στρατιωτικού Bartolomeo Colleoni, με τον πλούτο της διακόσμησης της υπογραμμίζει την υψηλή κοινωνική τους θέση στην τοπική κοινωνία.
... λεπτομέρειες από τον περίτεχνο διάκοσμο
... το βαπτιστήριο
.. περιδιαβαίνονας στα όμορφα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου
... λατρεύω τα ανθισμένα μπαλκoνάκια στα ιταλικά σπίτια!
... το πάρκο ακριβώς έξω από τα ενετικά τείχη της Città Alta
... πανοραμική άποψη της Città Bassa (εμείς θα την λέγαμε Κάτω Πόλη) από το μικρό πάρκο του San Giovanni
Και επειδή μας ενδιαφέρει πάντα και η γαστρονομική πλευρά των τόπων που επισκεπτόμαστε, στο Μπέργκαμο δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
Ως ορεκτικό (οι ιταλοί το λένε antipasto) διαλέξαμε μια ποικιλία αλλαντικών (λαρδί, προσούτο, σπεκ, κόππα, σαλάμι με σπόρους γλυκάνισου, μπρεσάολα). Αυτό που κάνει την διαφορά στα ιταλικά αλλαντικά, εκτός από την υψηλή ποιότητα τους, είναι και ο τρόπος που τα σερβίρουν, αυστηρά κομμένα την στιγμή πριν τα σερβίρουν, σε πολύ λεπτές, σχεδόν διαφανείς φέτες!
Συνοδέψαμε με μπύρα Poretti, που παράγεται στην Λομβαρδία.
Δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε και τα περίφημα casonsei ή casoncelli, ραβιόλια σε σχήμα μισοφέγγαρου, φτιαγμένα με ζύμη χωρίς αυγά και γέμιση που περιλαμβάνει ψίχα ψωμιού, κρέας μοσχαρίσιο και χοιρινό ή λουκάνικο, παρμεζάνα, μαϊντανό, σταφίδες, ξύσμα λεμονιού, γαρνιρισμένα με λιωμένο βούτυρο αρωματισμένο με φασκόμηλο και από επάνω μπόλικη παρμεζάνα. Τα casoncelli που δοκιμάσαμε είχαν και ξεροψημένο speck το οποίο συμπλήρωνε γευστικά αλλά και οπτικά το πιάτο.
Το χαρακτηριστικό γλυκό του Μπέργκαμο ονομάζεται polenta e osei (πολέντα και πουλάκια). Πρόκειται για την γλυκιά εκδοχή ενός παραδοσιακού πιάτου της περιοχής, που περιελάμβανε μικρά πουλιά, ψημένα με κομμάτια λαρδί και σερβιρισμένα με πολέντα. Το γλυκό περιλαμβάνει στρώσεις παντεσπάνι βρεγμένο με ρούμι και κρέμα βουτύρου, καλυμμένα με πάστα αμυγδάλου και διακόσμηση μικρά ζαχαρωτά που έχουν σχήμα πουλιών (τα σοκολατί) και κομματιών λαρδιού (τα λευκά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Λυπαμαι, αλλα ολα τα ανωνυμα μηνυματα δεν θα παιρνονται υπ'οψιν και θα διαγραφονται.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.