Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

ORTA SAN GIULIO ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 // ORTA SAN GIULIO

ORTA SAN GIULIO ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Η λίμνη Όρτα (Lago d' Orta), είναι μία απο τις πιό μικρές και ίσως η πιό γραφική της περιοχής. Ανήκει στο γεωραφικό διαμέρισμα του Piemonte (Τορίνο) και στην επαρχία της Novara. Μεταξύ της Lago d' Orta και της Lago Maggiore παρεμβάλλεται το όρος Mottarone. Η λίμνη αρχικά ήταν γνωστή με το όνομα Lago San Giulio, ενώ το σημερινό της όνομα άρχισε να χρησιμοποιείται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Οσο πανέμορφη και να φαίνεται, τα νερά της λίμνης είναι ακόμη μολυσμένα από την οικολογική καταστροφή που ξεκίνησε από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ή κλωστοϋφαντουργία Bemberg και που επιδεινώθηκε από τα απόβλητα άλλων βιομηχανιών που αναπτύχθηκαν στις όχθες της την δεκαετία του '70. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η λίμνη, και φαίνεται ότι αποδίδει...
Η μεγαλύτερη κωμόπολη που βρέχεται από την λίμνη είναι η Orta San Giulio, μικρούλα (1160 κάτοικοι) και πολύ γραφική, αφού έχει διατηρήσει όλη την μεσαιωνική της γοητεία. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα πιό όμορφα χωριά της Ιταλίας, του Touring Club Italiano. Σήμερα είναι διάσημος τουριστικός προορισμός και προτιμάται ιδιαίτερα για τέλεση γάμων; πράγματι, την μέρα που την επισκευτήκαμε, και παρ' όλο τον άσχημο καιρό, στόλιζαν την αυλή του Δημαρχείου γιά ακόμη μία γαμήλια τελετή, απ' ότι καταλάβαμε Αμερικάνων, που είχαν καταφθάσει ειδικά γι΄αυτόν τον σκοπό, τόσο οι οικογένεις των νεόνυμφων, όσο και οι προσκεκλημένοι ...
Δυστυχώς έβρεχε καταρρακτωδώς όταν φτάσαμε, και δεν μπορέσαμε να την χαρούμε όπως υπολογίζαμε, απλά επωφεληθήκαμε μίας μικρής ανάπαυλας της βροχής γιά να κάνουμε μία σύντομη βόλτα στην πόλη. 

... η θέα μπαίνοντας στην Orta San Giulio είναι μαγευτική ...


.... περιδιαβαίνοντας στα στενά σοκάκια της πόλης ....
... ένα από τα πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και λιχουδιές ...


... ζήλεψα την περιποιημένη, πανέμορφη μικρή πλατεία ...


... η αρχή της λεγόμενης salita Motta (άνοδος Μότα, ή αλλιώς οδός Claire Albertoletti) που οδηγεί στην εκκλησία Orta San Giulio (το κίτρινο κτήριο στο βάθος)


... στην κεντρική πλατεία της Orta San Giulio έχει δοθεί το όνομα του Mario Motta, ηρωικού αγωνιστή της ιταλικής αντίστασης, που εκτελέστηκε τον Νοέμβριο του 1944... το broletto (το Δημαρχείο κατά την μεσαιωνική εποχή) διέθετε στο ισόγειο στοά με καμάρες, όπου συγκεντρωνότουσαν οι πολίτες για να συζητήσουν ή λειτουργούσε ως αγορά (στην συγκεκριμένη περίπτωση μας προφύλαξε από την βροχή!)


Κάπου στο κέντρο της λίμνης βρίσκεται το ένα και μοναδικό μικροσκοπικό νησάκι του San Giulio, το οποίο πήρε το όνομα του απο τον τοπικό άγιο. Ο San Giulio (Άγιος Ιούλιος) ήταν συμπατριώτης μας έλληνας, με καταγωγή από την Αίγινα, και έφτασε στην περιοχή στα τέλη του 4ου αιώνα, μαζί με τον αδελφό του Ιουλιανό. Με την συγκατάθεση του αυτοκράτορα  Θεοδόσιου, τα δύο αδέλφια άρχισαν να διδάσκουν τον χριστιανισμό στους παγανιστές της περιοχής. Σύμφωνα με τον θρύλο, έχτισαν 98 εκκλησίες και όταν έφτασαν στην 99η, ο Ιούλιος έστειλε τον Ιουλιανό στο Gozzano να την χτίσει εκεί, ενώ ο ίδιος έψαχνε το κατάλληλο μέρος κοντά στην λίμνη γιά να θεμελιώσει την 100η. Επέλεξε τότε το μικρό νησάκι στην μέση της λίμνης, αλλά καθώς δεν είχε μέσον γιά να φτάσει εκεί, ο θρύλος λέει πως έβαλε τον μανδύα του επάνω στο νερό και τον χρησιμοποίησε για σχεδία! Οταν έφτασε στο νησί, χρειάστηκε να κατατροπώσει τους δράκους και τα φίδια που κατοικούσαν έκει πέρα (παγανιστικά σύμβολα, και η όλη ιστορία θέλει να επισημάνει την επικράτηση της νέας θρησκείας έναντι της αρχαίας παγανιστικής) και τελικά θεμελίωσε την εκκλησία στην οποία δώθηκε και το όνομα του. Υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στο νησί, ακόμη από την Νεολιθική εποχή. Τα σημερινά κτίσματα χρονολογούνται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Εκτός από τα εκκλησιαστικά κτίσματα, υπάρχουν και λίγα σπίτια ιδιωτών, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως ως παραθεριστικές κατοικίες και κατοικούνται μόνο λίγους μήνες τον χρόνο. Γιά να φτάσει κάποιος στο νησάκι, υπάρχουν μικρά ταχύπλοα που σταθμεύουν στην piazza Motta.... οι ορτανσίες ευδοκιμούν στην Orta San Giulio, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και είναι πραγματικά εντυπωσιακές!


... λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, βρίσκεται και το πανέμορφο ξενοδοχείο Villa Crespi, με την πολύ ιδιαίτερη ανατολίτικη του αρχιτεκτονική (stile moresco-eclettico). Ο Cristoforo Benigno Crespi, ήταν ένας πλούσιος βιομήχανος βαμβακιού και έχτισε αυτήν την βίλλα γύρω στα 1897, σε στυλ που να θυμίζει την εξωτική Βαγδάτη, γιά να την προσφέρει ως δώρο στην γυναίκα του Pia Travelli Crespi. Φυσικά η πανέμορφη βίλλα, κατά την διάρκεια της ύπαρξης της, έχει φιλοξενήσει πολλές προσωπικότητες και vips, ακόμη και τον βασιλιά της Ιταλίας. Στα 1999 ανακαινίζεται με μεγάλη φροντίδα από τον Antonino Cannavacciuolo, ο οποίος ήδη διαχειρίζεται το εστιατόριο αλλά και το ξενοδοχείο, και  ξαναβρίσκει την ανατολίτκη της γοητεία. Το φημισμένο πλέον εστιατόριο της Villa Crespi, που το διευθύνει πάντα ο ίδιος ο σέφ, κερδίζει 2 αστέρια Michelin.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λυπαμαι, αλλα ολα τα ανωνυμα μηνυματα δεν θα παιρνονται υπ'οψιν και θα διαγραφονται.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.